Čakre - Muladhara - Prva čakra

Čakre su uvek zanimljiva tema. Sta su to čakre?
To su nasi psihicki i energetski centri u telu. Ima ih 14, ali postoji 7 najvaznijih i najpoznatijih cakri. 
Hatha joga sistematicno uravnotežuje i pročiscava svaku čakru.
U ovom tekstu tema je Prva Čakra ili Muladhara - Korenska čakra !
Muladhara je sedište primalne energije - kundalini shakti. Muladhara je mesto gde se stvara životna energija - prana. Budjenje prane počinje u muladhari i penje se uz kičmenu moždinu. Muladhara je takodje okidač za budjenje Ajna čakre. Muladhara je generator a ajna distributer. Lokacija ove čakre kod muskaraca je u perineumu na sredini izmedju polnog organa i anusa a kod žena je smeštena na zadnjoj strani grlića materice, na sredini izmedju vagine i materice. 
Element ove čakre je Zemlja, a simbol je žuti kvadrat. Odlikuju je snaga, stabilnost, plodnost i umnožavanje. Simboliše seksualnost. Beskonačna energija i spiritualno iskustvo izbijaju iz muladhare.

Glavne teme: preživljavanje, uzemljenje, stabilnost, iskonsko poverenje, materijalna sigurnost. Pozitivni duhovni aspekti: razvijanje životne energije, volje, snage, samoočuvanja, izdržljivosti, ritma, povezanost sa zemljom i prirodom.
Negativni duhovni aspekti: egoizam, nagonsko delovanje, tromost, egzistencijalni strah. Duhovni pokazatelji poremećaja: strahovi, slabost, depresije, nedostatak samopouzdanja.
U telu utiče na: debelo crevo, rektum, kosti, trtičnu kost, noge, stopala....

Prva čakra je povezana sa nesvesnim umom u kome leze najprimitivniji i najdublje ukorenjeni instinkti i strahovi. 
Mantra za budjenje prve cakre je Lam. 


U psihološkom smislu čovek koji se nalazi na nivou Muladhara čakre svoju stabilnost stvara u materijalnim stvarima i u produzetku vrste. Ovo je čakra nesigurnosti. Nesigurnost nas tera da trazimo utočiste i sigurnost u materijalnim stvarima i kroz produzenje vrste. 
U Tantri sediste kundalini sakti se nalazi u Muldhara čakri, osnova iz koje se radja mogućnost više realizacije. Za ovaj veliki potencijal se kaze da leži uspavan u obliku sklupčane zmije. 
Ova čakra je je fiziološki povezana sa organima za izlučivanje, urinarnim, seksualnim i reproduktivnim organima. Veoma je važno da svako probudi ovu čakru i da izadje iz nje. Čovekov zivot, njegove želje, dela i dostignuca su pod kotrolom seksualnih zelja i sta god cinimo u zivotu izraz je ove nize čakre. Dr. Sigmund Frojd je takodje naglasio ovu činjenicu. On kaze da je nečiji izbor odeće, prijatelja, hrane, nameštaja i sl. samo posledica njegove seksualne svesnosti.

Ishrana - Muladhara može da se  uravnoteži "uzemljujućom" ishranom bogatom korenastim povrćem (šargarepa, paškanat, rotkvica, luk, beli luk, cvekla,  krompir), belančevinama (mleko, tofu sir, proizvodi od soje, mahunarke, ghee puter, puter od kikirikija), začini:ren, vlašac, crvenie ljute papričice i biber.
 
 Aktivnosti čakre - Prema hata jogi, sve vežbe snage i istezanja (pogotovo stopala i nogu), stojeći položaji i položaji koji otvaraju područje karlice, stimulišu prvu čakru razvijajući samopouzdanje, svesnost i ljubav prema sopstvenom telu, uzemljujuci nas i pomažući nam da osetimo sigurnost i mir. Najjednostavnije vežbe su kotrljanje teniske loptice stopalima (što istovremeno služi i kao tretman akupresure). Nakon toga možete napraviti nekoliko čučnjeva, pretklona i otklona i kruženja kukovima. Prema akupresuri, ako patite od zatvora, trebalo bi da stiskate nekoliko puta po nekoliko sekundi palcem unutpašnju stranu vrha brade, a ostalim prstima spoljašnju stranu. 

 Vežba za aktivaciju prve cakre - MULA BANDHA:
Mula bandha je psihicka vezba koja upravlja pranicnim telom kontrahujuci muladhara cakru. Ona salje energiju direktno prema ajna i sahasrara cakri i pri  tome stimulise sve druge cakre dok putuje kroz energetski kanal. 
Mula Bandha je u najmodernijoj yoga literaturi definisana kao "brava". Medjutim pravo znacenje bandhe je u suštini protivrečno, jer se zaključavanjem ili kontrakcijom odredjenih mišica na fizickom nivou nastavlja suptilni proces otkljucavanja na mentalnom i praničnom nivou.

Sedite u bilo koji udoban položaj za meditaciju, na primer u položaj lotosa. Zatvorite oči i opustite celo telo. Osvestite prirodan proces disanja. Ledja treba da budu prava. Usresredite svest na vaginu kod žena, ili mesto izmedju skrotuma i anusa kod muškaraca, pa počnite da stežete to područje povlačeći mišiće karličnog zida prema gore i opuštajući ih. Nastavite u jednoličnom ritmu, s normalnim disanjem. Nakon toga polako stegnite i udahnite, zadrzite dah koliko vam prija. Koncentracija je na Muladhara cakri a mentalno izgovarajte mantru Lam. Ponovite ovo do dvanaest puta. 

Osim sto utice na aktivaciju Muladhara cakre, Mula bandha ima visestruke uticaje na nas organizam. Na fizickom nivou je delotvorna kod oboljenja kao sto su:hemoroidi, opstipacija, analne fisure, cirevi, prostatitis. Ovo je takodje vezba za ispunjavanje energijom sa velikim specificnim blagodatima za mnoge bolesti mentalnog i pranicnog porekla, gde postoji opadanje fizicke energije. 
Sluzi kao sredstvo za relaksaciju tela i uma, opusta mentalnu napetost i ima sposobnost da nas oslobodi od depresija, neuroza i drugih psiholoskih problema koji prigusuju nasu zivotnu radost i sprecavaju nas da ispunimo nas potencijal. 
Ne bi se smela terapeutski koristiti u visoko energetskim bolestima kao sto su visok krvni pritisak, vrtoglavica, amenoreja. 

Balansiranjem prve čakre stvaramo dobar osnov za aktivaciju svih ostalih čakri 

Ovo su vežbe hatha joge koje aktiviraju muladhara čakru

muladhara_hatha_yoga


Sve strasti su uskladištene u muladhari, sva krivica, svaki kompleks i svaka agonija ima svoj koren u muladhara čakri. 

Korenska čakra


Powered by WebExpress